Friday, July 30, 2010

Temubual Eksklusif bersama Karam Singh Walia

23 June 2010

1. Kami mempunyai Aduan Pelanggan namun apabila membuat pembandingan antara Aduan Rakyat dan Aduan Pelanggan, Aduan Rakyat lebih menyerlah dan memperlihatkan kaunter Aduan Pelanggan tidak berkesan?



Pelanggan juga merupakan pengguna kerana Aduan Rakyat seumpama serampang 3 mata, iaitu menjadi perantara di antara Kerajaan dan rakyat untuk membantu rakyat menyelesaikan masalah yang mungkin terlepas pandang oleh Agensi dan juga Jabatan Kerajaan. Biasanya mereka yang membuat aduan ini sudah hauskan semua lapangan, tempat atau saluran untuk mendapat perhatian daripada pihak dan Agensi yang memikul amanat menyelesaikan masalah mereka. Namun apabila pengadu yang juga seorang yang di katakan pengguna tidak mempunyai apa-apa landasan mereka akan datang kepada kami dan kami akan cuba sedaya upaya untuk menyelesaikan masalah mereka tetapi dengan cara win win situation iaitu kami menjadi pengantara di antara pengadu atau masalah itu dengan Agensi ataupun Jabatan Kerajaan yang bertanggungjawab menyelesaikan masalah tersebut.

Apa yang saya tidak faham, di mana kadang-kadang masalah yang sudah berlanjutan sehingga 30 tahun ,40 tahun, 50 tahun dapat diselesaikan dalam masa yang singkat dalam masa sehari, dua hari , setengah hari pun ada dengan membawa orang yang paling atas sekali dalam Agensi itu turun padang dan ini yang saya katakan dan juga apa yang di katakana Y.B Dato’Seri Najib, Time to Walk the Talk , Time to take a walk around the town yang tidak dilakukan oleh kebanyakkan ketua-ketua Jabatan. Contohnya, saya baru balik daripada Cameron Highland dan kalau anda telah lihat laporan yang terbaru di Aduan Rakyat pada Rabu lepas iaitu Jalan Persekutuan yang baru sedang dibina bermula daripada Pos Bertap, Kuala Lipis ke Lambah Ketam, pembinaan masih dijalankan namun sudah ada tindakan ataupun aktiviti land grabbing yang dilakukan oleh pekebun sayur yang masih lagi rakus.

Apa yang berlaku adalah kontraktor jalan atau projek pakej 4 ini yang menelan belanja RM 192 Juta, iaitu duit kerajaan duit rakyat telah tergendala kerana kontraktor sudah tidak mampu lagi membina sistem pemparitan kerana tanah di tepi-tepi itu telah dirampas yang merupakan tanah kerajaan dengan mendirikan struktur bangunan haram, kedai-kedai, premis perniagaan, rumah plastik untuk metigasi dan sebagainya. Kembali kepada persoalan saya tadi di mana adanya penguatkuasaan undang-undang dan kita mempunyai banyak undang-undang yang cukup. Kita tidak memerlukan undang-undang yang baru, namun apa yang kita perlukan adalah tindakan iaitu tindakan yang sepenuhnya bukannya tindakan terpilih di mana terdapat banyak tempat yang telah saya pergi dan biasanya tindakan yang dijalankan itu adalah merupakan tindakan memilih atau cari bulu dan di sinilah pengadu mula mempersoalkan kenapa di sana boleh di sini tidak boleh, kita memerlukan satu tindakan yang tetap untuk semua orang tidak kira sama ada jabatan-jabatan kerajaan, swasta mahupun individu.

2. Tapi En. Karam tidakkah merasakan bahawa Aduan Rakyat telah memberi satu gambaran yang begitu teruk kepada Pihak Kerajaan walaupun ianya tidak semua. Tetapi tidakkah apabila Aduan Rakyat menghubungi, menyerbu, serta berjumpa dengan pegawai daerah yang kononnya tidak membuat kerja tidakkah merasakan bahawa sedikit sebanyak memberi impak yang negatif kepada image kerajaan dan adakah ia selari dengan rakyat diutamakan ?

Memang saya tidak dapat nafikan kerana bagi diri saya dan juga Pasukan Aduan Rakyat, kami mengikut premis iaitu ‘berani kerana benar’ dan ‘siapa makan cili dialah terasa pedas’ apa yang kami lakukan di sini ialah menjunjung amanat kerajaan iaitu rakyat di dahulukan. Di sini kami menjunjung amanat kerajaan dan juga slogan kerajaan iaitu rakyat di dahulukan dan di sinilah kami menjalankan kerja tanpa membawa masuk ahli politik. Kebanyakkan masalah boleh di selesaikan oleh ahli politik tetapi kenapa masalah ini berlarutan sehingga 10 tahun 50 tahun dan apabila Pasukan Aduan Rakyat masuk tidak sampai sehari mahupun seminggu paling lama seminggu masalah dapat diselesaikan .



3. Apakah sebabnya En.Karam menganggap bahawa rakyat lebih berminat membuat aduan kepada Aduan Rakyat daripada pergi ke Kaunter Aduan Pelanggan. Adakah kerana pengaruh televisyen lebih daripada kita menerima aduan bertulis dan mengambil tindakan kerana bagi rakyat tindakan yang dilakukan oleh Aduan Pelanggan lambat berbanding dengan Aduan Rakyat. Jadi apakah pendapat En.Karam?

Saya melihat ianya satu karenah birokrasi di dalam jabatan-jabatan kerajaan yang melambatkan tindakan yang bakal diambil, tetapi bagi Pasukan Aduan Rakyat kami turun padang serta merta. Kami melihat kepada kedua-dua belah pihak, pihak pengadu dan juga pihak yang boleh menyelesaikan masalah ini, dan di sinilah kami membawa kedua-dua pihak ini secara muzakarah duduk semeja, bincang bagaimana ia dapat diselesaikan dan kenapa masalah ini sekian lama tidak dapat diselesaikan, apakah batasan-batasan, adakah mungkin tidak ada peruntukan dan sebagainya. Kalau tidak ada peruntukan, itu bukan alasan kerana sudah 20 tahun masih tiada peruntukan adalah mustahil. Kalau tahun ini tidak ada peruntukan ia boleh dimasukkan ke dalam belanjawan tahun depan. Tapi adakah ini dilakukan oleh pihak berkuasa tempatan mahupun adun, mahupun ahli parlimen kawasan tersebut dan di sinilah rakyat mempersoalkan apakah kita ini terpinggir, tiap-tiap kali pilihan raya barulah dijanjikan ini itu dan sebagainya.

Kadang-kadang mereka sendiri tidak tahu siapakah ahli adun mereka ataupun ahli parlimen mereka kerana mereka ini tidak pernah menjenguk kawasan mereka. Adakah mungkin rakyat sebagai pembayar cukai ini tidak berhak menuntut hak mereka sebagai pengguna? dan disini Aduan Rakyat memainkan peranan yang cukup penting apabila kita membawa masalah mereka ini ketengah dan mengatakan kemudahan asas contohnya yang selalu menjadi keutamaan ialah kemudahan asas seperti jalan, jalan kampung, penurapan jalan, bekalan air yang bersih dan selamat, bekalan elektrik, kawasan riadah untuk kanak-kanak dan sebagainya. Jadi apakah kemudahan asas ini tidak penting mungkin bagi pihak pembandaran yang hanya mementingkan pembangunan dalam usaha mengikis seberapa banyak cukai pintu yang mereka hendak. Sudah tiba masanya dimana kita perlu ’berfikir diluar kotak’ , apabila kita lihat daripada luar apakah kualiti hidup kita, kita kerja dari pagi sampai petang apabila kita balik ke rumah kesesakan lalu lintas sini kesesakan lalu lintas sana, balik daripada pejabat lagi tekanan badan kita, balik rumah kalau ada sedikit gangguan dalam rumah kita dah mula menengking anak kita, suami kita, isteri kita dan sebagainya.

Jadi di manakah arah kita walaupun gaji bertambah setiap tahun namun kualiti hidup kita, adakah ia semakin baik ataupun semakin pudar dan disini rakyat persoalkan dimana letaknya batas-batas tertentu. Cukuplah dengan semua ini, sekarang kita memerlukan kawasan hijau, tempat bermain untuk anak-anak kita, dan tempat untuk riadah. Itulah sebabnya sekarang kita ada remaja yang kena tembak, dan macam-macam lagi kerana mereka tidak ada tempat untuk lepak, main bola sepak, main bola tampar, dan sebagainya atau bola keranjang. Dimanakah tempat riadah awam , padang milik orang ramai?, sekarang kita buat kondominium, beratus-ratus unit tapi dimana kawasan riadah adakah pemaju menyediakan padang bola sepak ataupun tempat bermain futsal. Remaja ada tenaga, mereka memerlukan tempat untuk melepaskan tenaga yang mereka ada dan apabila tidak ada tempat mereka mulalah berkumpul, usik gadis-gadis dan sebagainya ataupun mulalah berjinak dengan dadah serta kegiatan kurang sihat dan sebagainya. Jadi sebab itulah kita memerlukan keadilan sosial, begitu juga dengan environment justice , kita hanya tidak boleh memikirkan tentang keuntungan semata-mata, kita juga perlu lihat kepada diri kesejahteraan hidup, ada tak rakyat kita ini hidup secara sejahtera tanpa ada faktor tekanan dan sebagainya ataupun kita kurangkan faktor tekanan dan kemasukan kebanjiran pekerja asing.

Sekarang ini dah melampau banyak aduan yang kita terima bahawa kawasan-kawasan penempatan orang kita, rakyat Malaysia, kadang-kadang mereka kuatir mereka bimbang nak keluar pada waktu malam kerana takut diragut, takut di usik oleh warga Pak hitam dan sebagainya dan kalau kita masih lagi nak butakan mata kita sendiri dan berpura-pura seolah-olah masalah ini akan selesai sendiri, ia takkan selesai. Harapan rakyat kita ialah ingin melihat apa yang kerajaan buat bagi mengatasi masalah kebanjiran, kemasukan warga asing ke negara kita dan bukan sahaja mereka datang untuk kerja di sini malah juga bergiat aktif dalam kegiatan jenayah, bukan itu sahaja mereka merampas hak ekonomi penduduk tempatan dengan membuka kedai, tempat perniagaaan dan sebagainya dengan pelbagai jenis alasan dan di sinilah berlakunya unsur apa yang saya katakan ’musang berbulu ayam’ dimana ada elemen korupsi.

Pernah saya bercakap, pernah saya berbual dengan warga asing ini mereka kata mereka bayar setiap bulan ada orang yang datang ambik dan ini yang berlaku, ini adalah fakta, fakta setiap hari dan Aduan Rakyat terpaksa berhadapan bermuka dengan realiti hidup underground dan pasukan saya Aduan Rakyat ialah satu pasukan yang bukan hanya membantu kerajaan, kita juga membantu EPU dalam merancang belanjawan untuk pembangunan setiap tahun contohnya apakah jenis-jenis masalah dalam setiap tahun yang dihadapi oleh Aduan Rakyat jadi kita akan senaraikan, kita akan buat analisa, tentang aduan tergolong dalam masalah jenis apa, adakah ia berkenaan jenis air, bekalan elektrik, tiada jalan dan sebagainya. Kami akan bawakan analisis kami kepada EPU dan EPU akan lihat banyaknya masalah yang diterima daripada Aduan Rakyat dan mereka akan buat analisa sendiri di kawasan pendalaman manakah yang masih lagi tiada jalan dan sebagainya. Jadi mereka akan dapat peruntukan untuk cadangan pembangunan pada tahun depan atau tahun selepasnya dan tahun seterusnya. Kami juga akan membuat kajian untuk merancang pelan pembangunan untuk rakyat.

4. Tapi tidakkah Aduan Rakyat seperti berat sebelah, ia cuma fokus pada apa yang tidak dibuat oleh kerajaan kepada rakyat tetapi bagaimana pula rakyat kepada kerajaan contohnya vendalisme adalah rakyat kepada rakyat jadi adakah itu tidak boleh diketogorikan dibawah Aduan Rakyat dan selama ini Aduan Rakyat lebih fokus kepada peranan jabatan kerajaan kepada rakyatnya tetapi rakyat kepada kerajaaan pula macam mana?

Satu soalan yang bagus, kita kena ingat bahawa nama atau program ini bertajuk Aduan Rakyat bukannya Aduan Kerajaan. Kami fokus kepada rakyat bukannya fokus kepada kerajaan kerana kerajaan mempunyai pelbagai jenis jabatan untuk melihat kepada perlaksanaan dasar-dasar mereka sendiri, kalau tidak apa gunanya kami menjadi televisyen swasta. Selalunya apabila kami menerima aduan contoh apabila saya terima sesuatu aduan saya akan tanya kepada pengadu sudahkah anda melaporkan kepada pihak berwajib, mereka kata ya dan saya akan minta kalau di Lembah Klang ini saya akan minta nombor aduan mereka dan biasanya mereka ada nombor aduan dan saya akan hubungi sendiri berdasarkan nombor aduan itu kepada pihak pembandaran tersebut contohnya Majlis Pembandaran Selayang ataupun Majlis Pembandaran Klang dan mereka akan mengesahkan bahawa aduan telah diterima tetapi masih belum lagi ada tindakan.

Ini yang saya maksudkan yang mereka sudah mengadu dan mereka menunggu, namun sampai bila, ini yang saya mempersoalkan tunggu sampai birokrasi tiada dan sebagainya.

Mereka lambat bertindak bila kita hubungi pegawai berada dalam mesyuarat, pergi kursus jadi dari segi pembahagian kuasa itu tidak ada. Rakyat yang dibawah itu masih lagi merana begitu juga dengan orang yang membuat pengaduan, di sinilah kami masuk terus menerus dan dapat menyelesaikan perkara itu kerana kami tidak perlukan pengarah tersebut kalau dia tidak ada kita bawa Ketua Pengarah turun padang, biasanya dalam peperangan kami berurusan dengan general kami tidak mahu guna sarjan-sarjan kerana sarjan tidak ada kuasa untuk membuat keputusan Ketua Pengarah ada Menteri ada dan kami selalu berurusan dengan Menteri sama ada Menteri ataupun Ketua Pengarah di Peringkat Negeri. Kalau tidak ada di peringkat negeri kami Ketua Pengarah peringkat persekutuan dan kami cuba mendapatkan penyelesaian yang baik, seperti yang saya katakan win win situation tapi kebanyakkan masa, kami cuba membawa kedua-dua pihak dan dalam kebanyakkan kes saya akan berikan kredit kepada jabatan dan sudah tersebut banyak kali anda telah dengar yang saya laporkan syabas kepada majlis perbandaran.

Banyak kali saya katakan terima kasih yang teramat dan itulah yang kami lakukan bagi mereka yang memberi sumbangan. Kami berterima kasih pada pihak tertentu kerana membantu kami bukan sahaja mambantu kami tetapi membantu rakyat menyelesaikan masalah tersebut. Hanya kalau ada kes-kes tertentu dimana ada pengarah atau ketua jabatan yang ego yang mempunyai sikap kasar atau tidak mahu berjumpa dengan kami dan sebagainya barulah kami akan go all out dan orang-orang seperti ini pada pendapat peribadi saya sepatutnya dikeluarkan daripada jabatan tersebut kerana orang seperti inilah yang menjejaskan nama baik perkhidmatan awam. Kalau mereka tidak mahu memikul tanggungjawab tersebut dan hanya mahu duduk di atas kerusi di dalam pejabat berhawa dingin dengan komputer mereka, baca surat khabar, minum kopi dan ada setiausaha. Saya rasa mereka adalah orang yang salah untuk kerja ini, kita memerlukan mereka yang selalu mengambil tindakan , kita memerlukan mereka yang mesra rakyat. Kita memerlukan mereka yang boleh membuat perancangan dengan pantas.

5. Dahulu En.Karam fokus kepada Alam Sekitar dan sekarang kepada Aduan Rakyat kita boleh melihat perubahan itu, adakah kerana TV3 melihat bahawa slogan 1 Malaysia di mana ‘Rakyat di dahulukan percapaian diutamakan’ , adakah ia seolah-olah mengkomersialkan kerana ia mempunyai nilai komersial?

Tidak ada, asasnya Aduan Rakyat ini dibina berdasarkan saya, berdasarkan kreadibiliti saya sebagai wartawan alam sekitar dan saya mula berkecimpung dalam bidang ini dengan berjinak dengan sampah dengan kes-kes kotor yang wartawan lain tidak mahu, saya masuk ke dalam longkang, parit tempat yang kotor, lalat dan sebagainya. Sudah 15 tahun dan berjaya menyelesaikan pelbagai jenis masalah di banyak tempat di kota raya ada antaranya di pembandaran, di luar bandar dan sebagainya. Termasuklah di Kelantan dengan Tok Guru dan saya rasa saya telah bina kredibiliti saya sendiri dalam mata masyarakat dan saya rasa rakyat percayakan saya bila mereka melihat saya dan kita perlu membina keyakinan ini sendiri, apabila mereka melihat Karam Singh Walia mereka kata ‘this is my man kerana dia dengan apa yang kita cakap dia dengar rintihan kita dan dia juga dapat menyelesaikan masalah kita’ dan di sinilah saya mula membina kredibiliti saya sedikit demi sedikit sehingga pihak pengurusan TV3 telah melihatkannya sebagai satu jenama, satu jenama yang berjaya yang dapat mendampingi rakyat biasa di mana di Jom Heboh mereka datang melihat dengan mata sendiri.

Pernah bekas pengerusi kita mengatakan ‘Karam awak macam wakil rakyat untuk TV3 di mana awak pergi pun orang ramai akan datang selalu mereka tengok awak mereka akan mengadu kepada awak’ tetapi asasnya Aduan Rakyat di bina berasaskan saya and saya ada keistimewaan memilih pasukan saya sendiri dan pasukan ini masih muda. And this is got nothing to do with 1 Malaysia. Aduan Rakyat initiada konsep 1 Malaysia ataupun Rakyat didahuylukan tidak kerana kita sememangnya dah lama, dah 15 tahun saya mengdahulukan rakyat dan ini merupakan masa yang amat lama dan saya perlu berjuang di dalam TV3 dan juga di luar TV3.

6. Agaknyalah macam manalah kalau En. Karam mencalonkan diri sebagai calon bebas ada potensi menang ?

Ada kisah lucu dan ada kisah benar , kisah lucunya ialah semasa pilihan raya kecil Ulu Selangor, seminggu sebelum pilihan raya tersebut saya menerima sms daripada PKR Selangor bertanyakan tentang khabar angin bahawa saya akan dicalonkan sebagai calon BN untuk Ulu Selangor dan mereka merayu kepada diri saya dalam sms tersebut agar saya tidak bertanding supaya saya berkecuali dan merteka menghormati saya, mereka kata di PKR pun mereka think very highly of me dan saya bertanya di mana mereka mendengar khabar angin ini dan saya boleh mengatakan bahawa saya bukan ahli mana-mana parti politik sehingga hari ini namun saya adalah seorang penyokong kuat BN.

I told u what ever it is when the time come for me to cross that bridge I will look at it. Keesokkan serta hari-hari selepas itu banyak sms yang saya terima daripada kawan daripada datuk-datuk kata mereka mendengar khabar angin bahawa saya akan bertanding sebagai calon Ulu Selangor dan saya terkejut, saya tunjukkan sms berkenaan kepada bos saya dan bos saya pun ketawa. Itu satu kisah, dan kisah yang betul ialah pada tahun 2004 di mana saya telah ditanya oleh Pak Lah adakah saya nak bertanding ataupun tidak dan itu ditanyakan olehnya sendiri semasa melawat Sri Pentas. Saya telah memaklumkan bahawa ini bukanlah lapangan saya, saya langsung tidak berminat dalam arena politik dan biarlah saya menjadi mata dan telinga untuk kerajaan dan bebas untuk melakukan apa yang saya lakukan dalam masa 15 tahun ini.

7. En. Karam kata diri Encik sebagai mata dan telinga tetapi orang lain terutamanya Pegawai Kerajaan takut kerana ini seolah-olah mengacau. Apa yang En. Karam rasa kerana kadang-kadang kita rasa kita berbuat baik tetapi orang tengok sebaliknya?

Seperti yang saya katakan tadi berani kerana benar dan dalam banyak syarahan saya pun di peringkat-peringkat tertentu di universiti dan sebagainya, dan baru-baru ini di Institut Intigriti Malaysia pun saya bagi syarahan. Saya telah mengatakan bahawa kita tidak perlu takut kepada sesiapa hanya perlu takut kepada tuhan kerana bila kita pegang kepada akidah kita, kuat tiada sebarang kuasa boleh memaksa kita menyeleweng dan kebenaran itu mesti di beritahu, apa itu kebenaran white is white black is black.

Kalau saya perlu mengatakan sesuatu yang mungkin boleh menjejaskan kerajaan, saya sudah banyak kali buat dalam cerita yang saya laporkan dan saya selalu bagi tahu kepada bos saya yang inilah yang saya dapat inilah yang telah saya kaji berdasarkan kepada kajian saya dan inilah cerita saya, saya sudah lakukan tugas saya dan jika mahukan cerita ini ia boleh disiarkan dan jika mahu mengubahnya ia juga terpulang kerana awak adalah ketua tapi bagi diri saya, saya tidak rasa bersalah, tidak rasa kesal, semuanya dalam input saya ada dalam cerita, bagaimana cerita ini dihasilakn atau keluar Buletin Utama terpulang kepada bos-bos saya dan ada juga beberapa kali di mana cerita itu walaupun dipuji oleh bos saya tetapi tidak ke udara kerana amat sensitif.

Pernah berlaku juga cerita-cerita saya masuk dalam apa yang saya panggil peti ais dan awak tahu ia mengenai apa kerana ia menyentuh tentang kegiatan haram orang ternama dan apabila keluar, apa yang berlaku ialah tape-tape ini akan diberikan kepada pihak tertentu, ada pihak yang tertentu akan datang ke Sri Pentas untuk melihat visual dan mereka akan ambil keterangan dan sebagainya daripada saya dan tape akan diserahkan kepada pihak terbabit untuk saya diberitahu sebagai tindakan dalaman yang diambil tanpa ianya diwar-warkan oleh mana-mana media khasnya TV3.

Mereka takut melihat saya dan sebagainya, saya melontar balik persoalan itu, kenapa takut kenapa bimbang adakah sesuatu yang hendak disembunyikan kerana kalau anda buat kerja dengan amanah, jujur, ikhlas, dan tatasusila yang telah diberikan oleh kerajaan seperti yang Dato’Seri Najib mengatakan ‘Do it with your hearth and u have nothing to fear not even setan can come close to u if u are doing your job honestly’ dan ini yang saya cuba terapkan di dalam kerja-kerja saya dan juga di dalam pasukan saya di Aduan Rakyat lakukan dengan betul ataupun tak perlu lakukannya langsung, lakukan dengan kesabaran, lakukan dengan minat, lakukan dengan kasih sayang yang datang daripada hati .




Kerana apabila kita melakukan sesuatu kita melaksanakan sesuatu tugas itu, ia nampak seperti ianya bukan suatu tugas lagi tetapi ianya adalah suatu tanggungjawab sesuatu minat yang kita suka buat itulah sebab kalau kita tengok ramai yang tidak tahu tetapi pekerja saya tahu, masuk sini pukul 9 pagi balik rumah 11.30 malam. Siapa yang sangguh melakukan kerja seperti ini dan bolehlah tanya pengawal di luar kerana sampai pukul 3 pagi pun pernah. Hal ini kerana kami mencari jalan penyelesaian menerusi internet, kami cuba memahami permasalahan yang berlaku dan kami melihat kepada peruntukan yang ada.

Saya perlu pergi ke parlimen untuk melihat apa yang yang telah diceritakan supaya saya boleh gunakan bukti-bukti ini di dalam laporan saya dan apabila saya turun ke padang nanti orang yang saya jumpa akan tahu bahawa saya datanag dengan persediaan dan pengetahuan yang cukup. Walaupun saya berbual dengan saintis saya akan pastikan dia adalah saintis lapangan apa, bidang apa jadi saya akan memikul tanggungjawab mencari segala maklumat menerusi internet untuk menyesuaikan diri saya dengan pengetahuan bila saya berhadapan dengan saitis itu atau sesiapa pun kami boleh bercakap mengenai pelbagai subjek yang mereka cuburi dan saya boleh memahami istilah yang mereka gunakan.

8. Aduan Rakyat yang tidak ditangani sebaiknya bolehkan mengancam keselamatan negara, bagaimana, dari segi mana ?

Keselamatan negara banyak aspek dari aspek apa. Kalau kita lihat dari pekerja asing contohnya, ia boleh mengugat kerana baru-baru ini stadium negara, mereka datang untuk menyokong pasukan badminton tetapi datang dengan parang, pisau,dan macam-macam. Apakah pekerja asing dah begitu berani dan mereka telah mengambil alih dan merampas hak milik penduduk tempatan. Ini satu aspek dan kalau kita tengok kes-kes dadah sekarang ini banyak yang kita tangkap, kes orang hilang dan sebagainya ia menggugat dan kedua kita lihat apabila pencerobohan tanah kerajaan berlaku dengan skala yang begitu besar sekali contohnya Cameron Highland, ini cerita benar saya balik dari Cameron Highland dengan selaran matahari, saya pun terperanjat yang saya kena selaran matahari di Cameron Highland.

Untuk kepastian saya telah berjumpa dengan doktor di sini Dr Suraya dan beliau telah sahkan bahawa ianya adalah selaran matahari. Jadi apakah yang berlaku sekarang ini adakah ini tidak menggugat Cameron yang merupakan tanah tinggi yang begitu penting dari segi ekonomi dan pelancongan kepada negara untuk pelancongan, sumber pertanian dan sebagainya. Saya juga telah diberitahu oleh kawan saya yang bekerja disana di stesen metrologi bahawa suhu Cameron Highland sudah naik 2 darjah dan ini amat merbahaya dan daripada 116 sungai di kawasan tadahan air ini , Cameron Highland adalah kawasan tadahan air yang paling penting di Malaysia. 116 sungai dari sini mengalir ke 3 buah negeri iaitu di Perak, Pahang dan Selangor dan daripada 116 sungai ini hanya 10 sungai sahaja di mana air masih lagi boleh di ambil untuk kegunaan harian dan apa yang terjadi kepada sungai-sungai yang lain kerana tidak boleh dipakai langsung kerana masalah pencemaran, masalah bahan kimia masalah kelodak dan sebagainya.

Hal ini boleh mengugat keselamatan negara kerana keesokkan hari di mana kita hendak mendapatkan bekalan air dan apa yang saya lihat kalau kita tidak mengambil tindakan segera, kalau kita tidak merancang, kita tidak menguatkuasakan undang-undang kita, tidak memperbaharui undang-undang lama yang hanya mempunyai denda RM 500.00, RM 200.00. Contohnya menceroboh tanah kerajaan di Cameron Highland kalau di bawah Akta Kanun Tanah Negara 1965 dendanya hanya RM10,000.00 dan denda RM 10,000.00 itu sejak 1965 kalau pada tahun 1965 RM10,000.00 memang susah orang nak bayar, orang fikir 100 kali bila hendak buat tapi sekarang RM 10,000.00 macam duit kecil dalam poket yang sepatutnya di naikkan kepada 1 juta. Aliran undang-undang, aliran akta ini kena ikut edaran semasa edaran kemampuan untuk membayar penjenayah, membayar denda dan sebagainya. Hukuman setahun penjara kalau menceroboh tanah kerajaan sehingga hari ini belum ada seorang pun penjenayah Alam Sekitar dipenjarakan sehari walaupun satu jam so undang-undang ada kenapa hakim kita kita takut ataupun was-was untuk menguatkuasakan undang-undang itu sepenuhnya kerana mereka ini yang telah diberikan kuasa sebagai hakim tidak menggunakan kuasa sepenuhnya.

Macam mana kita hendak mendedahkan permasalahan kepada masyarakat untuk menyedarkan orang ramai bahawa bila anda ditangkap inilah akibat yang akan berlaku, penjara tidak kurang dari 10 tahun baru mereka akan takut namun sehingga hari ini adakah undang-undang ini Akta Kanun Tanah Negara ini pernah memenjara sesiapa pun, saya berani mengatakan tidak ada seorang pun telah dipenjarakan walaupun sehari dibawah akta tersebut tetapi akta itu duduk meriah diatas sana dan denda masih lagi sama tidak tukar daripada tahun 1965 lagi. Itulah jenayah alam sekitar ini berleluasa di Cameron Highland, pencerobohan tanah kerajaan, penggondolan bukit, sungai-sungai tercemar dan sebagainya, jadi bilakah ini semua akan berakhir. Kita hendak salahkan siapa disini kenapa orang kerajaan tidak melaksanakan tugas mereka. Mereka tidak nampakkah keseriusan yang sedang berlaku kepada tanah di negara kita, habis gondol, habis botak, mana esok bekalan air untuk anak-anak kita , di mana kita hendak cari. Sekarang ini ada pemanasan global di sekitar kita, sungai-sungai kita akan kering dan sebagainya saya pernah tengok di Sabah contohnya di Sekudat, sungai telah kering habis tinggal batu sahaja kat bawah. Masyarakat sedang sengsara.



9. Rating sesuatu program itu di anggap berjaya di sebabkan rating , tapi saya percaya di penghujungnya nanti isu yang sama yang akan di siarkan semula, namun rakyat mempunyai kehendak yang tinggi dan cerita itu sentiasa lain dari yang lain adakah En.Karam berfikir yang Aduan Rakyat akan ada penghujungnya juga suatu hari nanti?

Selagi ada pembangunan selagi itu akan ada aduan, ianya cerita yang tiada penghujungnya. Selagi ada pembangunan selagi sesuatu kawasan di bangunkan menjadi semakin besar, semakin mampat, semakin bertambah penduduknya sehingga itulah Aduan Rakyat masih lagi relevan dan kami tidak lihat dengan memperbesarkan perkhidmatan kerajaan dan sebagainya. Sekarang ini sudah mencecah 1.2 juta penjawat Awam dan saya rasa kita adalah di antara Penjawat Awam terbesar di Asia kalau kita bandingkan kenapa kita perlukan begitu ramai Penjawat Awam, kenapa? Kenapa kita tidak boleh mengurangkan tetapi meningkatkan tahap kecekapan mereka. Kita melihat kepada tahap yang berbeza kenapa bila kita masuk ke Pejabat pukul 8 masih lagi ada kaunter yang kosong bila tanya kena tunggu sampai 8.15 pagi baru ada orang datang dengan kerusi dan duduk ‘Ya, Encik macam mana saya boleh bantu anda’.

Kenapa kena 8.15 pagi kenapa tidak tepat pada pukul 8.00 pagi kerana mereka perlu melayan orang yang datang. Tapi orang kena menunggu kerana masih lagi ada di kafetaria makan sarapan dan pukul 10 pagi tea time kalau kita tengok dalam akta kerajaan mana ada tea time. Tetapi kita membuat peraturan sendiri dengan mengatakan tea time antara pukul 10.00 hingga 10.30 dan semua orang hilang jadi orang yang datang untuk perkhidmatan kaunter perlu menunggu lagi dan bila nampak ada barisan yang panjang masih lagi ada kaunter yang tutup kenapa tidak menambahkan pekerja untuk membuka kaunter. Kita perlu menjadi lebih prihatin dan sensitif, pegawai yang duduk di dalam itu setiap setengah jam atau sejam keluar melihat keadaan diluar. Jika kita lihat di kuanter imigresen atau kastam ianya berlaku perkara yang sama, hari itu bila saya hendak pergi ke Sabah saya telefon pihak pengurusan di MAS kaunter saya cakap ‘bolehkan awak tengok barisan ini berapa lama dan ada berapa kaunter yang tutup’, tetapi dia kata belum sampai masa untuk buka lagi, dan saya jawab ‘awak tangok masa ke atau awak tengok barisan yang panjang yang mana satu’.

Jadi persoalan macam ini kita kena lihat kerana kita panggil diri kita pengguna dan kita panggil diri kita mesra rakyat tetapi apabila sampai masanya seperti Dato’Seri Najib berkata Walk the Talk, jangan terlampau bergantung sepenuhnya dengan peraturan, undang-undang, arahan dan sebagainya. Contohnya kita ada garis panduan untuk Cameron Highland, jika ada garis panduan mengenai pembangunan tanah tinggi dan pulau-pulau di kabinet namun garis panduan tinggal garis panduan jadi pekebun sayur di Cameron Highland ini anggap garis panduan ini hanya garis panduan sahaja hendak ikut boleh kalau tidak hendak ikut tidak apa kerana itu bukan Akta dan ia bukan undang-undang. Kalau nak dakwanya dalam mahkamah hakim akan tanya ini garis panduan bukan undang-undang, contohnya kita ada garis panduan di sekolah anda digalakkan memakai kasut serba putih tetapi ada orang yang pakai ada garis biru sikit hitam sikit jadi pengawas akan menegur yang itu bukan putih namun ia salah kerana anda digalakkan. Jadi inilah yang saya maksudkan, macam mana kita nak lakukan benda yang kita selalu lakukan, bukan dalam masa yang sekarang ini kerana saya tengok Penjawat Awam kita ini semakin membesar dan apabila kita bawa mereka turun padang alasan sama yang diberikan kepada kita tidak cukup kakitangan.

Masih lagi tidak cukup kakitangan dan apa perlunya kita ada begitu banyak kementerian. Saya bagi satu contoh yang baik apabila kita menguruskan masalah pencemaran sungai dan apabila kita tengok sungai sahaja kita tahun ini adalah dibawah Jabatan Pengairan dan Saliran dan jabatan ini di bawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar dan saya pernah bertanya Ketua Pengarahnya iaitu Datuk Faizul, bekas Ketua Pengarah saya kata kalau saya bawa Datuk ke tepi Sungai dan saya bawa satu lori kecil dan 3 tong drum besar 44 galen diesel terpakai saya tuang di depan mata Datuk apa yang datuk boleh buat. Dia Ketua pengarah jawapannya ‘saya hanya boleh melihat dan panggil pihak berkuasa tempatan datang atau Jabatan Alam Sekitar’, jadi saya tanya dia balik kalau ada pekerjanya disana bolehkah mereka tangkap saya, dia berkata tidak boleh kerana tidak ada kuasa mengangkap. Jadi apa gunanya kita meletak penjagaan sungai ini dibawah JPS manakala bidang menguatkuasakan undang-undang seperti menangkap, membawa ke mahkamah, mendakwa dan sebagainya di tangan Jabatan Alam Sekitar atau pihak berkuasa tempatan. Jadi bercanggah, bertindih undang-undang kenapa kita perlukan 3 Jabatan, kenapa Jabatan Pengaliran dan Saliran ini tidak boleh diberikan kuasa satu pusat, kalau jaga sungai kena jaga semuanya dengan kuasa untuk menangkap, mendakwa dan sebagainya. Kenapa kita perlukan 3 cabang jadi ini yang selalu saya tanya kenapa kita perlu bayar lebih, pekerja bertambah jadi esok bila kita menghadapi apa-apa masalah rakyat pun senang.

Mereka tahu mereka perlu pergi ke Jabatan Penyaliran dan Saliran sahaja. Tapi ini apa yang berlaku bila kita pergi ke sesuatu tempat aduan dia kata ‘mintak maaf Encik kita terima aduan itu tapi kita akan panjangkan kepada Jabatan yang bertanggungjawab’, rakyat pun keliru kerana sungai di bawah jabatan JPS, namun penguatkuasaan ini dibawah Alam Sekitar tapi bila pergi ke Jabatan Alam Sekitar, mereka memaklumkan hanya menguruskan pencemaran sahaja seperti pencemaran yang serius, toksik dan perlu pergi kepada pihak berkuasa tempatan contohnya Majlis Pembandaran dan sebagainya. Pengadu ini di ibaratkan sebagai bola di tendang ke hulu ke hilir dan sebagainya dan akhirnya mereka akan kecewa dan datang kepada kami dan kami cuba menyelesaikan masalah berkenaan.

10. Jadi apakah kata-kata terakhir kepada penguasa, sektor kerajaan, dan sebaginya mewakili rakyat yang selalu menghubungi dan mengadu kepada Aduan Rakyat?

Memang 15 tahun ini terdapat banyak petunjuk dan pengajaran kepada saya dan ia telah memberikan satu kekuatan, kekuatan yang senyap kepada saya, saya sudah tengok segala-galanya dan masih lagi saya tidak berpuas hati dengan tahap kecekapan jabatan-jabatan, agensi-agensi dan sebagainya. Permintaan saya hanyalah satu sahaja iaitu pikullah tanggungjawab yang telah di berikan pikul dengan rasa penuh tanggungjawab, lakukannya jangan ingat kepada kesenangan, jangan ingat kepada keselesaan sendiri kerana anda telah memilih untuk menjadi seorang kakitangan kerajaan. Mereka kena hayati apa maksudnya kakitangan kerajaan, bermakna rakyat di dahulukan bukan mereka. Mereka kena turun padang itu yang saya minta, turun padang dan melihat sendiri masalah atau isu-isu yang luas terbentang di lapangan, selagi mereka tidak turun padang selagi itulah mereka tidak akan memahami kesulitan, kesempitan, rintihan hidup rakyat diluar itu, apa salahnya gulung seluar masuk dalam kotor, lihat sendiri.

Tapi tidak mereka datang dengan kereta besar daripada luar mereka cuma tengok, bawa kamera 1 atau 2 kamera ambik gambar kemudian balik dan itulah pengabisan ceritanya. Pihak pengadu tidak akan mendengar apa-apa pun dari jabatan berkenaan ataupun mereka akan menerima satu surat dan mengatakan terima kasih di atas aduan anda dan kita akan memanjangkan aduan anda kepada pihak yang bertanggungjawab atau pihak yang berkaitan dan itulah pengakhiran semuanya. Jadi, mereka yang membuat aduan itu terpinga-pinga bilakah aduan ini akan selesai dan adakah hendak tunggu sampai ada bencana, hendak tunggu sampai ada nyawa yang melayang atau nak tunggu sampai orang yang mengadu itu meninggal dunia.

Pernah berlaku, 50 tahun mengadu sejak merdeka barulah bila saya turun padang dapat selesaikan masalah ini masalah kerakyatan, itupun terima kasih kepada Dato’ Seri Hishammuddin yang telah mempercepatkan proses kerakyatan ini kalau tidak saya rasa dia akan meninggal dunia tanpa menjadi rakyat negara ini dan akhir kata saya hanya hendak menyampaikan sedikit amanat kepada mereka yang dipertanggungjawabk an dengan amanat kerajaan. Jangan takut dengan mereka yang akan cuba menghalang anda daripada melaksanakan tanggungjwab ini kerana ada ramai di luar sana hanya memikirkan tentang habuan tanpa memikirkan tentang kesejahteraan rakyat dan juga alam sekitar kita perlu ingat bahawa kita kena lihat daripada sekarang 15 tahun atau 20 tahun ke depan kita kena lihat adakah negara ini akan masih sejahtera untuk anak-anak kita untuk cucu cicit kita dan sebagainya apakah yang akan kita tinggalkan kepada mereka, jangan sampai kita di sumpah mereka kerana telah mengotori negara mereka, telah mengotori kawasan di mana mereka hendak duduk tidak ada apa-apa sumber lagi sampai bakalan air minuman pun setiap hari kena beli dari pasar raya dan sebagainya. Kita adalah satu negara yang di rahmati tuhan sumber yang begitu banyak sekali tetapi di persia-siakan. Kita seolah-olah tidak menilai sumber yang kita ada contohnya sungai-sungai kita, bukit-bukit kita dan sebagainya.

Saya bukan mengatakan pembangunan ini tidak penting, pembangunan ini memang penting, tetapi kita juga harus menghayati apakah istilah sebenar ataupun semangat ataupun hajat di belakang istilah pembangunan mampan. Ianya mengambil kira kesejahteraan mereka yang duduk di sesuatu tempat di samping meningkatkan kualiti hidup mereka pada waktu yang sama bukannya menjejaskan kualiti hidup mereka dengan pembangunan yang tidak terancang dan saya juga hairan, bila kita ada ramai graduan yang di gelar sebagai arkitek, jurutera, perancang bandar dan desa serta sebagainya keluar dengan diploma, ijazah, master dan doktorit. Tetapi apabila disuruh merancang sesuatu tempat iaitu penempatan orang ramai macam-macam masalah yang berlaku sistem pemparitan yang tidak jalan dan sebagainya, sampah sarap, dengi dan semakin menjalar. Semua ini datang daripada mana kalau mereka betul-betul ada kelulusan apa yang tidak kena dengan perancangan mereka ini kerana mereka di gelar perancang bandar dan desa kalau mereka tidak boleh pelan dengan betul apa guna mereka di bayar oleh kerajaan.

Kita tidak perlu perancangan yang hebat kita perlukan makro planning bukannya mikro tetapi makro dimana kita lihat pembangunan sesuatu kawasan itu dengan menyeluruh adakah sistem jalan cukup, sistem elektrik, dan sebagainya kalau kita ingat 10 tahun yang lalu, selalu sahaja ada gangguan elektrik dan sebagainya tetapi TNB telah meningkatkan perkhidmatannya apabila dikencam hebat oleh Perdana Menteri sendiri, jadi jangan hendak tunggu Perdana Menteri sendiri kecam perbuatan sesuatu jabatan dan sebagainya kerana Perdana Menteri mempunyai tanggungjawab yang lebih berat daripada melihat perlaksanaan tanggungjawab jabatan-jabatan tertentu dan juga Menteri perlulah mengambil iktibar dan turun padang dan saya boleh mengambil contoh yang terbaik, masih lagi Cameron Highland apakah menteri-menteri kita ini buta apabila naik ke Cameron Highland untuk bermain golf bukankah mereka dapat melihat kecacatan pemandangan bukit bukau di kawasan Kelab Golf Diraja di tanah rata kerana jelas terpapar di sekeliling kelab golf itu apa yang sudah terjadi dan sedang terjadi pada Cameron Highland.

Jadi jangan ingat bahawa benda ini tidak kena dengan jabatan saya kerana ini ialah tanggungjawab bersama yang mereka perlu hayati. Kalau saya sedang memandu kereta dan saya adalah Ketua Pengarah Jabatan Alam Sekitar dan saya telah melihat seseorang itu memandu dalam keadaan yang merbahaya adakah saya akan buat tak tahu dan meneruskan perjalanan atau terus catit nombor pendaftaran kenderaan dan menghubungi JPJ untuk membuat aduan dan di sinilah saya katakan ia mestilah tanggungjawab bersama kerana saya mempraktikkan di mana juga saya pergi saya melihat suatu yang membimbangkan saya sesuatu yang merisaukan saya, saya akan catitkan pada masa itu juga dan saya akan rujukkan benda ini atau panjangkan kepada jabatan-jabatan yang tertentu dan saya rasa kalau setiap insan setiap rakyat di Malaysia ini dapat memikul tanggungjawab bersama tidak ada negara seperti Malaysia di dunia ini kerana seperti slogan kita Malaysia boleh kerana pasti kita boleh.

–team berita ikdn

P/s: Kredit untuk "ct nafisa" & team berita ikdn.

Tuesday, July 27, 2010

Bila 10 Tahun Lagi

bila 10 tahun lagi
atau mungkin 20
kau selak lembar sejarah
pasti kau ketemu aku
pada waktu ini
dan saat ini
senyum ini
dan tangis ini...

kita pernah tersenyum ketawa
dan menangis bersama
pada malam dan siang
waktu kita cuma kita yang tentukan
bahagianya berteman..

kota ini tapaknya tapak kaki kita
kita ukur setiap jalan
empat tapak kita menghias
ke sana ke mari
tak berbekas pada tar, simen, marmar dan jubin
kekal melekat kejap di hati...

bila 10 tahun lagi
atau mungkin 20
kau selak lembar sejarah
pasti kau ketemu aku
masih menangis sendiri
mengukur jalan sendiri...


Dollah W.H
Shamelin
28/7/10
11:30 a.m

Saturday, July 24, 2010

Thursday, July 15, 2010

Renungan - Niat Baik Yang Membinasakan

PETIKAN : http://aku-ok. com/


Biar siapa pun kita… Biar setinggi mana pun ilmu kita… Biar sekaya mana pun kita…
Satu hal yang pasti… kita tidak akan mampu membohongi Allah swt walau sesaat sekali pun.

Niat memainkan peranan yang penting dalam sesuatu perlakuan. Tanpa niat perlakuan tidak akan timbul. Biar apa pun perlakuan kita namun sedar atau tidak sedar ianya telah diawali dengan niat cuma mungkin kita tidak sedar akan keberadaannya. Mungkin bagi kita niat adalah satu ucapan dan mungkin ada juga yang mengatakan yang niat adalah lintasan hati atau boleh jadi apa yang dirasa dalam hati. Biar apapun keadaannya, caranya ianya tetaplah niat. Begitu jugalah niat yang baik tetapi seringkali memakan diri.

Saya pernah ditanya tentang hal ini, kata si penanya “mengapa kadangkala niat yang baik tetapi akhirnya membawa keegooan yang tinggi dalam diri seseorang?” Mungkin selama ini terlepas pandang kaitan niat dan nafsu dalam melaksanakan tindakan. Sebagai contoh, kita berniat baik untuk mengajarkan sesuatu perkara yang baik kepada seseorang tetapi kita mungkin alpa dalam menilai nafsu yang ada dalam niat baik kita.

Kita mungkin menjadi terlalu bercita-cita tinggi dalam menjadikan seseorang itu baik hinggakan perlakuan kita dipenuhi dengan ego. Kita menasihati seseorang untuk melakukan kebaikan dengan harapan mereka akan berubah ke arah lebih baik. Kita memberi nasihat bersungguh-sungguh supaya perubahan dapat berlaku namun jika sebaliknya orang yang dinasihati itu tidak mendengar nasihat yang diutarakan kita menjadi emosi. Maka di situlah letaknya ego. Kita lupa bahawa kita perlu melakukan apa sahaja untuk membawa transformasi yang baik namun jangan dilupa bahawa keputusan atau hasil itu tetap menjadi hak milik mutlak Allah swt.

Saya sendiri pernah ditanya “ mengapa orang bukan Islam bersetuju dengan Islam tetapi tidak mahu masuk Islam?” Inilah titik ego yang halus yang sudah terlepas pandang. Kita menasihati seseorang kerana kemahuan kita bukan kerana kasih sayang. Kasih sayang sentiasa akan timbul dari jiwa yang tenang yang sentiasa mengingati Allah swt dengan jiwanya. Satu kisah yang sering kita dengar yang pernah dihuraikan oleh Al-Ghazali mungkin dapat memberi gambaran tentang niat yang dilihat baik tetapi sebenarnya membawa kemusnahan diri.

Pada zaman Bani Israil terdapat seorang ahli ibadah yang begitu tekun beribadah hinggakan sebahagian kehidupan hanya untuk berbakti kepada Allah swt. Sebagai seorang abid, dia begitu menjaga hubungannya dengan Allah swt dan hubungannya sesama insan. Pada suatu hari, dia mendapat tahu yang masyarakat kampungnya menyembah sepohon pokok yang dianggap keramat.

Mendengar akan perbuatan yang merosakkan aqidah itu, emosinya menjadi marah lalu dia berniat untuk menebang pokok yang menjadi punca kekufuran masyarakat sekelilingnya, lalu diambilnya kapak lantas keluarlah dia untuk menghapuskan kekufuran. Niatnya begitu baik dan begitu murni dan ini menimbulkan keresahan pada Iblis. Maka dipertengahan jalan menuju ke pokok tersebut, ahli ibadah ini bertemu dengan iblis menjelma menjadi seorang lelaki tua.

Iblis kemudiannya bertanya kepada ahli ibadah ke manakah tujuannya dengan membawa kapak. Ahli ibadah menjawab soalan iblis yang menjelma sebagai lelaki tua dengan penuh emosi “saya mahu ke sana untuk menebang pokok yang disembah oleh masyarakat setempat. Saya akan tebang pokok itu!” Iblis cuba memainkan peranan dalam membuat strategi agar niat ahli ibadah membatalkan niatnya.

Iblis pun berkata “mengapakah kamu bersusah-payah mahu menebang pokok tersebut hingga kamu sanggup meninggalkan ibadah kamu kepada Allah swt.” Tanpa menghiraukan kata-kata iblis, ahli ibadah meneruskan meneruskan perjalanannya dengan tekad tidak berbelah bahagi dan dia benar-benar mahu menebang pokok kayu yang menyesatkan manusia itu.

Dek kerana kedegilan si abid ini maka berlakulah perkelahian antara keduanya namun kerana tekad yang begitu kuat untuk membawa manusia kepada Allah swt maka iblis dapat dikalahkan oleh ahli ibadah itu dengan mudah. Setelah kalah dalam berlawan secara fizikal, iblis mula menggunakan pendekatan diplomasi yang diharapkan dapat membuatkan ahli ibadah membatalkan niatnya.

Katanya “Allah swt tidak mewajibkan kamu menebang pokok tersebut dan tidak pula mewajibkan kamu untuk mencegah masyarakat menyembah pokok tersebut. Perkara ini adalah kewajipan serta tugas para Nabi dan Rasul, sedangkan kamu bukan dari golongan tersebut. Biar apapun dikatakan iblis, ahli ibadah tersebut tetap juga dengan pendiriannya untuk menebang pokok tersebut dan ini menimbulkan kemarahan yang amat sangat kepada iblis lalu dia menggunakan kekerasan untuk memastikan kegagalan misi ahli ibadah tersebut. Namun keputusan tetap juga berpihak kepada ahli ibadah tersebut.

Melihatkan kekerasan hati ahli ibadah yang benar-benar nekad itu maka iblis membuat satu tawaran. Iblis menawarkan ahli ibadah satu keberhasilan atau keuntungan yang berterusan kerana ahli ibadah adalah seorang yang miskin dan tidak berharta. Iblis memujuk ahli ibadah untuk menerima tawaran tersebut supaya ahli ibadah dapat menghabiskan waktu dalam beribadah dan tidak tidak perlu memikirkan hal-hal kewangan.

Iblis berkata “aku akan memberi kamu dua dinar setiap hari. Dengan itu kamu boleh menggunakan satu dinar bagi keperluan nafkah kamu dan satu dinar lagi bolehlahkamu sedekahkan untuk kaum fakir-miskin dan melarat. Wang sebanyak dua dinar itu akan saya letakkan di bawah bantal kamu pada setiap pagi.”

Tanpa disedari oleh ahli ibadah tersebut, pujuk rayu iblis itu telah menyusup masuk ke dalam benak mindanya. Si abid telah mula terbayang wang yang bakal diperolehinya setiap pagi dan mengenangkan ianya dapat beribadat lebih tekun tanpa memikir kewangan maka dia pun memutuskan untuk tidak meneruskan niatnya lalu kembali ke rumahnya untuk kembali beribadah seperti biasa. Seperti yang dijanjikan si iblis, pada pagi hari yang pertama terdapat dua dinar di bawah bantalnya dan begitu juga pada hari kedua.

Ahli ibadah tersebut cukup berlapang dada kerana wang yang diperolehinya begitu mudah dan dia merasakan dia akan dapat melakukan ibadah dengan lebih tekun lagi. Namun hal itu tidak berlaku pada hari ketiga. Pada hari ketiga wang yang dijanjikan iblis tidak berada di bawah bantal sebagaimana dua hari yang lepas. Ahli ibadah tersebut mula berasa kecewa kerana dipermainkan. Dia merasa dimungkiri lalu dia mengambil kapaknya dan keluar untuk meneruskan niatnya yang terbantut akibat pujuk rayu iblis itu.

Dia pergi dalam keadaan yang begitu marah kepada kepada iblis kerana menipunya tentang wang dua dinar yang dijanjikan. Dalam perjalanannya untuk menebang pokok tersebut, dia bertemu kembali iblis yang menyerupai lelaki yang menahannya beberepa hari lepas. Ahli ibadah itu memarahi si iblis dan mereka bertengkar dengan hebatnya dan berlakulah pertempuran fizikal.

Anehnya, jika dahulu ahli ibadah ini dengan mudahnya mengalahkan iblis tetapi kali ini yang berlaku adalah sebaliknya. Ahli ibadah dikalahkan begitu mudah oleh si iblis tadi. Melihat ahli ibadah sudah dapat ditewaskan dengan mudah maka iblis kemudiannya memberi amaran untuk ahli ibadah itu meneruskan niat untuk menebang pokok berkenaan dan seandainya dia berdegil dan meneruskan niatnya itu maka si iblis tidak teragak-agak untuk menghapuskannya. Mereka kemudian berbalah hingga terfikir oleh ahli ibadah tersebut itu untuk bertanyakan sesuatu yang bermain di fikirannya.

Ahli ibadah tersebut bertanya kepada iblis “mengapa engkau amat mudah untuk aku kalahkan dalam dua pergaduhan yang awal tetapi kali ini aku pula yang dapatkan kau kalahkan dengan mudah?”
Iblis kemudiannya menjawab dengan mudah “apakah yang engkau hairankan? Bukankah pergaduhan pertama dan kedua itu kerana niat engkau ingin menebang pokok supaya dapat menghindarkan masyarakat dari sesat dan engkau begitu ikhlas dalam melakukannya. Namun kali ini engkau kalau kerana niat kamu bukan lagi kerana Allah swt tetapi demi memenuhi tuntutan nafsu engkau. Engkau ingin menebang pokok itu kerana kemarahan engkau apabila mendapati tiada wang yang aku janjikan. Engkau aku kalahkan kerana niat mu.”

Walaupun kita sering mendengar cerita ini tetapi kita tidak perasan betapa halusnya permainan yang ada dalam episod niat itu sendiri. Kita kelihatannya mahu mengubah masyarakat agar kembali kepada kehidupan asas yakni yakin sepenuhnya kepada Allah swt namun pada masa yang sama kita tidak perasaan bahawa niat kita dikotori oleh nafsu duniawi yang halus tetapi cukup merosakkan.

Kita mungkin melakukannya kerana kita bercita-cita tinggi untuk menjadi seseorang yang dihormati atau kita melakukannya supaya kita punya gelaran tertentu. Hal itu tiada siapa yang mengetahui dan tiada siapa yang berhak menghakimi melainkan kita dan Allah swt. Saya menulisnya supaya kita sama-sama merenungi kembali niat kita yang kelihatan baik tetapi memakan diri sendiri kerana permainan nafsu diri yang dipacu oleh syaitan. Virus ini bukan sahaja boleh merosakkan kita tetapi mampu memecah belahkan umat Islam.

Kita perlu melakukan atas niat yang murni kerana Allah swt. Kita perlu sentiasa memeriksa niat kita agar kita tidak terlepas pandang kotoran yang melekat padanya. Mungkin sekarang tidak, tetapi lama kelamaan kita mungkin sahaja boleh menjadi orang ayang sombong atau berasa berilmu hingga melihat orang lain seperti tidak berada di tahap kita. Ini adalah strategi yang halus maka apa yang perlu kita lakukan adalah kembali kepada Allah swt secara total dan kasih sayang Allah swt akan menyelamatkan kita dari permainan yang cukup halus ini.

Dalam satu hadis riwayat bukhari dan muslim : “Dari Abi Bakr, bahawasanya Rasulullah berkata: Jika dua orang Muslim berkelahi memakai pedang, maka yang membunuh dan yang dibunuh masuk neraka. Saya bertanya: Ya Rasulullah! Yang membunuh sudah dimaklumi, akan tetapi mengapa pula terjadi begitu kepada yang dibunuh? Nabi berkata: kerana yang dibunuh itu pada awalnya juga bermaksud juga untuk membunuh lawannya itu.”

Semoga mulai hari ini kita berjaga dengan keluhuran niat agar niat yang baik tidak memusnahkan diri. wallahu a’lam.

P/s: Kredit untuk penulis dan "BawangGoreng®" .